Announcement! Open a wine restaurant in Alfaz Del Pi, Welcome. Read more!

0

Din Varukorg är tom

GOURMET-Olivenolja

Olivolja
Olivträdet, botaniskt namn Olea europaea, betyder "europeiskt olivträd", är en trädart eller liten buske i familjen Oleaceae, som traditionellt finns i Medelhavsområdet.

När det är en buske kallas det Olea europaea 'Montra', dvärgoliv eller liten oliv. Den odlas i alla Medelhavsländer samt i Australien, Nya Zeeland, Nord- och Sydamerika och Sydafrika[2][3] Det är typarten för sitt släkte, Olea. Trädet och dess frukt har gett namn åt växtfamiljen Oleaceae, som omfattar arter som syren, jasmin, forsythia och ask.

Olivträdets frukt, även kallad "oliv", är av stor betydelse för jordbruket i Medelhavsområdet som en källa till olivolja; den är en av de grundläggande ingredienserna i Mellanöstern och Medelhavsköket. Tusentals olivsorter är kända. Olivsorterna kan användas främst för oljeproduktion, för konsumtion eller för båda. Oliver som odlas för konsumtion kallas ofta "bordsoliver". Cirka 80% av alla skördade oliver omvandlas till olja, medan cirka 20% används som bordsoliver.